Trouwen of geregistreerd partnerschap, wat is het verschil?

Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om worden ontbonden indien er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. Een huwelijk moet altijd via de rechter worden ontbonden. Zowel trouwen als geregistreerd partnerschap worden op het gemeentehuis vastgelegd en de wet verbind aan beide varianten gelijke gevolgen.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat is het verstandig een aantal zaken te regelen. Regel je niets, dan ben je automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd of geregistreerd partner.

Gemeenschap van goederen:
Alle bezittingen en schulden worden van jullie samen. Dit kan betekenen dat verkregen erfenissen en/of schenkingen tijdens het huwelijk moeten worden gedeeld.

Huwelijkse voorwaarden:
Als trouwen in gemeenschap van goederen niet wenselijk is kun je ook kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden worden voor het huwelijk vastgelegd bij de notaris. In de huwelijkse voorwaarden kunnen gezamenlijk afspraken worden vastgelegd over de verdeling van goederen en schulden tijdens of na een eventuele beëindiging van het huwelijk.

Wat zijn de kosten voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden?

De kosten van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hangen af van de complexiteit van de persoonlijke situatie. Tijdens een adviesgesprek met onze notaris zal de persoonlijke situatie worden uitgediept en op basis daarvan zal de notaris een passend advies geven.

Kan ik mijn huwelijkse voorwaarden later nog wijzigen?

Huwelijkse voorwaarden kunnen tijdens het huwelijk worden gewijzigd. Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd (5 jaar) na te gaan of de persoonlijke situatie dusdanig is veranderd dat de huwelijkse voorwaarden aangepast dienen te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de komst van kinderen en/of het starten van een bedrijf. De notaris zal u adviseren over de beste mogelijkheden voor jullie situatie.

Wie moeten er allemaal tekenen bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden?

Voor het vastleggen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden is het noodzakelijk dat beide partners aanwezig zijn om de akte te tekenen bij de notaris.

Hoe ver van tevoren moet je huwelijkse voorwaarden regelen?

Het is verstandig om de huwelijkse voorwaarden voor de voltrekking van de ceremonie vast te laten leggen. Als je tijdens het huwelijk de huwelijkse voorwaarden wilt vastleggen zullen jij en je partner alle bezittingen en schulden met elkaar moeten verdelen.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze website nog vragen? Maak dan een afspraak met ons.

© Copyright - NVA Notaris