Ik wil samenwerken met een ander bedrijf, wat moet ik vastleggen?

Samenwerken met een ander bedrijf kan op meerdere manieren:

  • Een gezamenlijke B.V. oprichten (bijvoorbeeld met een holdingstructuur waarbij iedere partij een eigen holding – B.V. opricht en er gezamenlijk een werk B.V. wordt opgericht.
  • Een personenvennootschap oprichten (bijvoorbeeld als beide partijen geld én arbeid inbrengen in de vennootschap en er weinig risico gepaard gaat met de samenwerking).
  • Een joint venture oprichten (bijvoorbeeld als twee partijen voor langere tijd een samenwerking willen aangaan maar juridisch onafhankelijk van elkaar willen blijven).

Kan ik de samenwerking met een bedrijf aanpassen naar verloop tijd?

Een samenwerking tussen twee of meer bedrijven kan in onderlinge overeenstemming aangepast worden bij de notaris. De notaris kan je adviseren over de mogelijkheden voor jouw situatie. Neem gerust contact op voor een adviesgesprek met onze notaris.

Kan de samenwerking met een bedrijf eenzijdig worden beëindigd?

Of een samenwerking eenzijdig kan worden beëindigd is afhankelijk van de situatie en kan complexer zijn dan je in eerste instantie denkt. Mocht je overwegen om een samenwerking met een ander bedrijf te beëindigen of te ontbinden, dan is het zeer raadzaam om de notaris te raadplegen voor de mogelijkheden in jouw situatie. Voorkom dat de beëindiging van een samenwerking uitdraait op een juridisch gevecht. Hieronder twee voorbeelden van beëindiging van een samenwerking tussen twee bedrijven.

  • Samenwerking beëindigen in geval van wanprestatie:
    In geval van wanprestatie van de partij waarmee je samenwerkt is het mogelijk om deze ‘in gebreke te stellen’ en daarmee de samenwerkingsovereenkomst te beëindigen.
  • Opzeggen samenwerkingsovereenkomst:
    Een andere mogelijkheid om een samenwerking met een andere partij te beëindigen is door middel van het opzeggen van de samenwerkingsovereenkomst, mits dit als mogelijkheid is opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze website nog vragen? Maak dan een afspraak met ons.

© Copyright - NVA Notaris