Ik overweeg een fusie of splitsing van mijn bedrijf, wat moet ik weten?

Een fusie of splitsing van een bedrijf kun je om verschillende redenen overwegen (bijvoorbeeld vanwege een economische crisis of ontwikkelingen in de markt). Er zijn verschillende mogelijkheden om een fusie of splitsing vorm te geven:

 • Bedrijfsfusie:
  In dit geval worden alle bezittingen en schulden (oftewel, de activa en passiva) van bedrijf A samengevoegd met de activa en passiva van bedrijf B.
 • Aandelenfusie:
  In dit geval koopt bedrijf A de aandelen van bedrijf B, deze manier van fuseren wordt ook wel een bedrijfsovername genoemd.
 • Juridische fusie:
  In dit geval vindt er een volledige juridische samensmelting of overname van bedrijf A en/of door bedrijf B plaats als rechtspersonen (een organisatievorm, B.V. die zelfstandig deelneemt aan het rechtsverkeer). Bij een juridische fusie is het ook mogelijk dat bedrijf A en B als rechtspersonen samen verder gaan als bedrijf C.

Ook voor de splitsing van een bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Zuivere splitsing:
  In dit geval gaat het vermogen van B.V. A naar twee of meer nieuwe rechtspersonen (B.V.’s). B.V. A wordt gesplitst over twee of meer nieuwe rechtspersonen en zal zelf ophouden te bestaan.
 • Afsplitsing:
  In dit geval zal de rechtspersoon A (de B.V.) blijven bestaan, maar zal een deel van deze B.V. overgaan naar een nieuwe B.V.
 • Hybride splitsing:
  In dit geval gaat het gehele vermogen van rechtspersoon A (de B.V.) over naar twee of meer nieuwe rechtspersonen (B.V. B en C) maar blijft rechtspersoon A wél bestaan. Deze vorm van splitsing komt in de praktijk weinig voor.

Omdat de bovenstaande mogelijkheden op verschillende wijze impact hebben op jouw bedrijf, raden wij aan om je goed te laten informeren bij de notaris over mogelijkheden voor jouw situatie.

Is een fusie of splitsing van mijn bedrijf terug te draaien?

Een fusie of splitsing tussen twee of meer bedrijven is vaak moeilijk terug te draaien. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze website nog vragen? Maak dan een afspraak met ons.

© Copyright - NVA Notaris