Erfpacht, wat is het?

Als je een huis koopt waarbij sprake is van erfpacht, ben je de wél de eigenaar van het huis maar niet van de grond. De grond is vaak eigenaar van de gemeente. Je koopt in dit geval een zakelijk recht, namelijk het recht van erfpacht op de grond en het huis wat gebouwd is op deze grond. Als je een huis koopt met erfpacht dan betaal je jaarlijks een bedrag aan de eigenaar van de grond. Er zijn verschillende soorten erfpacht:
– Particuliere erfpacht: in dit geval is een persoon de eigenaar van de grond.
– Gemeentelijke erfpacht: in dit geval is de gemeente eigenaar van de grond.
– Zakelijk of institutioneel erfpacht: in dit geval is een bedrijf de eigenaar van de grond.

Hoe wordt erfpacht berekend?

Als er sprake is van erfpacht op een woning ben je jaarlijks verplicht huur te betalen aan de eigenaar van de grond (de erfverpachter) in de vorm van erfpachtcanon. Het erfpachtcanon wordt bepaald door de waarde van de grond en de rente die de eigenaar van de grond rekent.

Kun je erfpacht afkopen?

Het afkopen van erfpacht is mogelijk. Bij voortdurende erfpacht kun je het erfpachtcanon (de huur) afkopen voor 50 jaar. Na 50 jaar wordt opnieuw de hoogte van de erfpacht bepaald. Je betaalt de jaarlijkse erfpachtcanon in één keer vooruit bij het aangaan van het erfpachtcontract. De hoogte van de afkoopsom hangt af van het moment waarop je de erfpacht afkoopt. Je kunt ook tussentijds de erfpacht afkopen.

Ik koop een huis met erfpacht, waar moet ik op letten?

Als je een huis koopt met erfpacht is het belangrijk dat je goed weet wat er in het erfpachtcontract staat. Zo zou er in het contract kunnen staan dat een bepaald pand alleen als woonruimte mag worden gebruikt.
De erfpacht wordt na een termijn van 50 jaar opnieuw berekend en zou hoger kunnen uitvallen dan het huidige erfpachtcanon. Kijk dus goed wanneer de erfpacht opnieuw zal worden berekend voor het huis dat je koopt.

Wat is eeuwigdurende erfpacht?

Eeuwigdurende erfpacht is op 1 juli 2016 in het leven geroepen en heeft (tot voorjaar 2017) alleen betrekking op toekomstige nieuwbouw en zelfbouw. De reden voor deze nieuwe erfpacht is dat de gemeente een vast erfpachtcanon (huur) wil bepalen.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze website nog vragen? Maak dan een afspraak met ons.

© Copyright - NVA Notaris