Wat is een certificaat van een aandeel?

Een certificaat is een aandeel zonder stemrecht. Bij de certificering van aandelen is het stemrecht oftewel, de zeggenschap over het aandeel ondergebracht bij een andere partij (doorgaans in een Stichting Administratiekantoor in Aandelen afgekort, STAK). Als je certificaten van aandelen in je bezit hebt ontvang je wél de winst (uitgekeerd in dividend) van de aandelen maar heb je verder niets te zeggen over de aandelen.

Door wie worden de certificaten van aandelen uitgegeven?

Van aandelen die zijn ondergebracht in een Stichting Administratiekantoor (STAK) worden de certificaten door de bestuurder(s) van deze stichting afgegeven aan de begunstigde(n).

Moet ik voor de verkoop van certificaten van mijn aandelen naar de notaris?

Voor de verkoop van certificaten van aandelen hoef je niet naar de notaris, dit gaat via een Stichting Administratiekantoor. De Stichting Administratiekantoor in Aandelen (STAK) geeft in ruil voor het beheren van de aandelen de certificaten af aan de begunstigden en keert de winst van de aandelen (dividend) uit aan de certificaathouders.

Ik heb certificaten van aandelen in mijn bezit, heb ik daarmee stemrecht in de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf?

Als je certificaten van aandelen in je bezit hebt, heb je geen stemrecht in de aandeelhoudersvergadering van een bedrijf. Met het verkrijgen van certificaten van aandelen heb je alléén recht op de winst (dividend) van een aandeel.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze website nog vragen? Maak dan een afspraak met ons.

© Copyright - NVA Notaris