Ik wil mijn bedrijf verkopen, is het verplicht om naar de notaris te gaan?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de verkoop of overname van een bedrijf waarin de rol van de notaris verschilt:

  • Bedrijfsovername:
    In dit geval wordt een bedrijf gedeeltelijk of volledig overgenomen door een andere partij. Dit wordt ook wel ‘overgang van onderneming’ genoemd. Dit is mogelijk voor eenmanszaken, personenvennootschappen (bijvoorbeeld de Vof) de B.V. of de N.V.
    Bij een bedrijfsovername kunnen roerende zaken (zaken die kunnen worden verplaatst, zoals meubilair) zonder hulp van de notaris worden overgedragen. Onroerende zaken (zaken die niet kunnen worden verplaatst, zoals een bedrijfspand) kunnen niet zonder de notaris worden overgedragen bij een bedrijfsovername.
  • Aandelenovername:
    In dit geval worden de aandelen van een aandeelhouder overgenomen door een ander persoon die hiermee automatisch aandeelhouder wordt (als deze persoon nog niet eerder aandelen heeft gekocht). Bij een aandelenoverdracht zijn de koper en verkoper van de aandelen verplicht de overdracht via de notaris te regelen.

Ik wil mijn bedrijf verkopen, kan ik vooraf advies inwinnen bij de notaris over de meest gunstige (verkoop)situatie voor mij?

Op voorhand advies inwinnen over de mogelijkheden voor het verkopen van jouw bedrijf is bij onze notaris mogelijk en raden wij aan.

Ik overweeg mijn bedrijf te verkopen, welke actie moet ik zelf ondernemen?

Als je overweegt om je bedrijf te verkopen kun je op voorhand informeren naar de mogelijkheden bij je accountant of advocaat. Echter, de notaris is gespecialiseerd in verschillende juridische verkoopprocedures en kan je hierin specifiek adviseren over de meest gunstige verkoopsituatie voor jouw bedrijf.

Hoeveel tijd kost het verkoopproces van mijn bedrijf?

Hoelang het verkopen van jouw bedrijf duurt is afhankelijk van de complexiteit van de verkoop. Neem gerust contact op om een inschatting te laten maken door onze notaris.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze website nog vragen? Maak dan een afspraak met ons.

© Copyright - NVA Notaris